20 mrt Als een vrouw sorry zegt…

Vlak na een brunch met vrouwelijke entrepreneurs kreeg de Amerikaanse onderneemster Tami Reiss een ingeving. Ze bekeken samen een filmpje van de comédienne Amy Schumer, waarin vier actrices topvrouwen uit wetenschap en bedrijfsleven naspelen. Steeds als een mannelijke presentator een vraag stelt over hun expertise beginnen ze uitgebreid excuses te maken. Als de microfoon piept: sorry. Als twee vrouwen per ongeluk door elkaar praten: sorry, sorry. Zelfs als een van de dames hete koffie over haar schoot krijgt, haar benen eraf vallen en ze stervend het podium afkruipt, zijn haar laatste woorden: sorry, ik heb alles verpest!

‘Heel herkenbaar’, zegt Reiss, CEO van een middelgroot softwarebedrijf uit New York. Zij en haar collega-onderneemsters voelden zich allemaal betrapt op een vervelende gewoonte. Stuk voor stuk hadden ze het ver geschopt in het bedrijfsleven, vanwaar dan die onzekerheid? Reiss bedacht er wat op. Ze lanceerde een computerprogramma voor iedereen die last heeft van zelfondermijning in e-mails. Wie de plugin downloadt, krijgt tijdens het typen in Gmail een waarschuwing bij ‘verzachtend taalgebruik’, als een soort spellingcheck. Woorden als ‘sorry’, ‘just’ en ‘I think’ krijgen een rood kringeltje.

De plugin kan door mannen én vrouwen gebruikt worden, maar vooral bij vrouwen ziet Reiss die ‘onbewuste verbale tic’ om taal te verzachten. Zelf merkt ze dat ze ‘effectiever’ is gaan communiceren door de plugin. Bijvoorbeeld in e-mails naar potentiële klanten en in speeches. Ze schrapte het zinnetje Does this make sense? uit haar repertoire. ‘Het leek alsof ik constant naar bevestiging zocht als ik dat zei.’

Haar idee slaat aan, de plugin van Reiss is wereldwijd al meer dan 100.000 keer gedownload. Amerikaanse vrouwen sporen elkaar op sociale media aan om de plugin te gebruiken. Reden genoeg om eens te onderzoeken hoe Nederlandse vrouwen dit zien. Bovendien, zou het waar zijn dat vrouwen onzekere taal gebruiken? En als het al zo is, is dat dan erg?

Tags:
,