15 jun Baat het niet, dan schaadt het mogelijk wel

De rijke delen van de wereld lijden aan overdiagnostiek. Door de ontwikkeling van de medische technologie wordt de geringste afwijking gezien. Wat leidt tot overbehandeling en overmedicatie. Er komt nu een wetenschappelijk tegengeluid.

Maagpijn, een opgeblazen gevoel in de bovenbuik of zuurbranden: 40 procent van de Nederlanders heeft er weleens last van. Artsen vragen regelmatig een gastroscopie aan voor patiënten met maagklachten. Zo’n kijkonderzoek is bepaald geen pretje. De patiënt moet een slangetje met een camera doorslikken, zodat een arts het slijmvlies van de maag, slokdarm en twaalfvingerige darm kan onderzoeken. Maar prettig of niet, sommige onderzoeken moeten nu eenmaal gebeuren. Toch?

Dat ligt er maar net aan, zegt arts-onderzoeker Judith de Jong van het Radboudumc in Nijmegen. De Jong doet promotieonderzoek naar ‘zinnige zorg’ bij maag-darm-leverziekten. “Bovenbuikklachten zijn vaak vage klachten waarbij veel overdiagnostiek wordt gedaan. De aandoeningen waarmee je echt iets moet, zijn heel zeldzaam.” Wie googelt op maagklachten leest nare verhalen, over bijvoorbeeld maagkanker. Maar dat komt relatief weinig voor in Nederland, jaarlijks zo’n tweeduizend keer.