04 nov Deze vrouw was geen verzamelaar, maar een jager

Er waren meer vrouwelijke jagers in de steentijd dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit de vondst van een graf van 9000 jaar oud op de hoogvlakte van Peru.

Mannen op jacht met speren en vrouwen die rondscharrelen op zoek naar eetbare planten. De arbeidsverdeling van jagers en verzamelaars was lange tijd onbetwist. Maar de vondst van een vrouw die zo’n 9000 jaar geleden op de hoogvlakte van Peru werd begraven met jachtgerei om zich heen, roept de vraag op of vrouwen niet veel actiever aan de jacht op groot wild meededen dan gedacht. Amerikaanse archeologen die dit graf onderzochten, brengen nog eens tien andere opgravingen op de Amerikaanse continenten in verband met vrouwelijke jagers die kennelijk niet aan het aanrecht van de steentijd stonden. Ze publiceren hun onderzoek donderdag  in vakblad Science Advances.

Op de Peruaanse hoogvlakten van het district Puno vonden de archeologen het graf van vrouw die zo’n 17 tot 19 jaar werd. Vlak bij haar dijbeen lagen zo’n twintig werktuigen als stenen pijlpunten, een mes, hakselaars en materialen om huiden mee te villen: alles wat je nodig had om een beest te doden en in mootjes te hakken. Ook was ze omringd door botten van hertachtige dieren. In één van vijf andere graven op dezelfde plek, van een 25-tot 30-jarige man, lagen vergelijkbare materialen.

Beeld: Matthew Verdolivo (UC Davis IET Academic Technology Services)