24 feb Door de ogen van de marktmeester

‘Ik zeg het je, binnen de gemeente is er geen gevarieerder werk te vinden dan op de markt’, zegt senior marktmeester Ton Schaap. Hij is samen met zijn collega’s verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de Haagse markten.

Het is half acht op een stormachtige woensdagochtend als een levensgrote sinaasappel op wieltjes de Herman Costerstraat inrijdt. De mobiele bar voor verse jus slaat linksaf de Haagse Markt op. Daar breekt een nieuwe dag aan voor de Haagse marktkooplui. Groenten en fruit wordt uitgestald, kleding komt aan rekken te hangen en damestassen worden opgehangen. ‘Morguh!’, klinkt het overal.

Marktmeester Ton Schaap zit in het marktkantoor naar zijn scherm te turen. Zijn dag begon rond zeven uur vanochtend. De markt heeft maar liefst 520 kramen die verhuurd worden. De meeste kramen hebben een vaste eigenaar, maar die zijn wel eens ziek of met vakantie. De afspraak is: kom je niet, dan moet je voor kwart over zeven ‘s morgens afbellen. Het is de taak van de marktmeester om te weten wie er vandaag allemaal op de markt staan en te zorgen dat er zoveel mogelijk kramen bezet zijn als de markt open gaat.

Foto’s: Fleur Beemster