20 jan Gezond kantoor gezocht

Mensen zijn niet gemaakt om de hele dag binnen stil te zitten. Werken op kantoor kan zelfs venijnig ongezond zijn. Daarom zijn wetenschappers op zoek naar de werkplek die ons fit houdt. Wat is het geheim van een gezond kantoor?

Timothy Ryan is gek op botten. Als paleoantropoloog onder -zoekt hij aan de Ameri kaanse Penn State University de skeletten van onze voorouders. Een vraag waar hij zich al jaren over buigt, is hoe het komt dat wij moderne mensen zo’n fragiel skelet hebben. We verslijten meer heupen dan ooit en bot ont kal king begint epidemische vormen aan te nemen. Al meer dan een derde van de vrouwen boven de vijftig heeft er last van.

Zulke broze botten hadden onze voorouders niet. Ryan onderzocht samen met een internationaal team de dijbeen-botten van vroege primaten, jagers en verzamelaars, en de eerste landbouwers. Conclusie: ons skelet werd lichter en fragieler toen we landbouw gingen bedrijven en ons settelden. Dat zette hem op het spoor van de theorie dat die verandering in levensstijl een cruciale rol speelt in de afname van onze botmassa. Hoe minder mobiel en actief een bevolking, hoe minder botmassa. “We zien een glijdende schaal.”

Dat roept de vraag op hoe het met ons is gesteld nu ons bestaan in niets meer lijkt op het leven van de landbouwers van zo’n 10.000 jaar geleden. We zijn massaal naar binnen getrokken en hebben al zittend op de bank en typend achter computers in onze kantoren plaatsgenomen. Of zoals de gerenommeerde paleoantropoloog Daniel Lieberman het zegt: “De afgelopen miljoenen jaren heeft niets zo’n grote verandering in het energieverbruik van de mens teweeggebracht als het gegeven dat we zijn gaan zitten en ons werk met behulp van op elektriciteit draaiende machines zijn gaan verrichten.”