29 apr ‘Het hart is er ook nog’

Van leefgemeenschappen tot getijdengebeden en meditatieve bijbellezing, overal in protestants Nederland ontspringen nieuwe monastieke initiatieven. Diepgang, eenvoud, gastvrijheid, toewijding en bezinning: de kloostertraditie heeft veel te bieden, zeggen gelovigen, voorgangers en pioniers. Elleke Bal spreekt met hen, bezoekt het kersverse Kleiklooster in de Amsterdamse Bijlmer en ontleedt het nieuwe monastiek verlangen in protestants Nederland.

‘Kunt u wat kleingeld missen?” Bij de uitgang van metrostation Kraaiennest, midden in de Amsterdamse Bijlmer, probeert een man met een warrige bos haar wat geld bij elkaar te sprokkelen. Het is een gure dag. Reizigers die de metro uitkomen, lopen hem haastig voorbij om gauw hun paraplu’s uit te klappen. Om het hoekje van het metrostation doemen de kenmerkende Bijlmerflats op. Een onverhard paadje slingert langs een verlaten speeltuin richting flatgebouw Kleiburg. Hier zou je geen klooster verwachten, maar daar staat het, op het raam geschreven bij nummer 29a: Kleiklooster.

De deur staat open. In de gang staat de abt van het klooster, Johannes van den Akker, met zijn zoontje glas en oud papier in dozen te sorteren. Samen lopen we de trap op die uitkomt in een woonkeuken met rode keukenkastjes en een lange houten tafel. Sinds oktober wonen ze hier nu, dertien kloosterlingen: acht volwassenen en vijf kinderen. Het klooster bestaat uit zeven aan elkaar geschakelde galerijwoningen, waarvan deze gezamenlijke ruimte de middelste is. Hier zijn ook de kapel en de drie gastenkamers. Elke avond is er om 9 uur een gebed in de stijl van Taizé, iedere woensdagavond een gezamenlijke maaltijd. Van den Akker: “Hier gaan we leven, het goede doen met elkaar. We zoeken daarin steun in het ritme van gebed.”

Als ‘piepjong’ initiatief kijken ze de komende tijd eerst eens wat er allemaal
op hun afkomt. Maar het doel staat hen duidelijk voor ogen: dit moet een inloopplek worden, waar iedereen altijd kan aanbellen voor een kop koffie, een gesprek of een hulpvraag.

Foto: Christiaan Krouwels (kleiklooster), uit het meinummer van Volzin