18 mrt Het jonge brein kan nog alle kanten op

Grootschalig onderzoek naar de hersenontwikkeling van kinderen kan etiketten als ‘autisme’ en ‘dyslexie’ verfijnen. Zo’n onderzoek loopt nu in Utrecht, als de proefkonijntjes niet in slaap sukkelen.

Huis. Gezicht. Huis. Gezicht. De ogen van Lukasz zijn aan het beeldscherm gekleefd terwijl foto’s elkaar afwisselen. Het ventje van vijf maanden oud zit bij zijn moeder op schoot, op zijn hoofd prijkt een blauw mutsje met elektroden. Een geleidende gel op zijn hoofdhuid zorgt ervoor dat de elektrische signalen uit zijn hersenen goed worden opgevangen. De resultaten van dit elektro-encefalogram (e.e.g.) zullen wetenschappers straks gaan analyseren. Het onderscheid tussen een huis en een gezicht is voor volwassenen gesneden koek, maar de vraag is wat er in het brein van Lukasz omgaat als hij die beelden ziet.

Lukasz vindt het allemaal best. Hij is vanochtend door zijn ouders Ricardo (28) en Kimberley (22) – die liever niet met hun achternamen in de krant willen staan – meegenomen naar het KinderKenniscentrum aan de Universiteit Utrecht. Hij is er vroeg bij met zijn bijdrage aan de wetenschap. Zijn moeder kreeg al tijdens haar zwangerschap van de verloskundige de vraag of ze wilde meewerken aan dit onderzoek.