13 jan Wie mag er nog studeren?

Scholieren moeten steeds vaker solliciteren voor een studieplek, en ze moeten vroeger kiezen. Maar het is de vraag of dat beter werkt dan loten na het eindexamen. 

Bart Holterman (17) uit Den Haag weet het zeker: hij wil na de zomervakantie “heel graag” de opleiding fysiotherapie gaan doen, aan de Hogeschool Leiden. Vorig jaar waren er 256 aanmeldingen voor deze studie, voor 170 plaatsen. Daarom heeft de hogeschool een selectieprocedure, die voor havisten bestaat uit een digitale motivatietest, een motivatiebrief en het maken van een toets op basis van drie verplichte colleges.

“Dat is natuurlijk minder chill dan automatische toelating”, redeneert Holterman. Aan de andere kant vindt hij het eerlijker dan het lotingssysteem dat de opleiding vroeger hanteer- de. “Stel dat er mensen zijn die niet zo gemotiveerd zijn en die dan toch ingeloot worden. Nu kan ik tenminste in de brief uitleggen dat ik het echt graag wil.”

Komende vrijdag begint het selectieseizoen in het hoger onderwijs weer. Dan zijn de eerste deadlines voor de selectieprocedures van op- leidingen als biomedische wetenschappen, geneeskunde of lucht- en ruimtevaarttechniek. In de maanden daarna selecteren opleidingen als chemie, verpleegkunde en sociaalpedagogische hulpverlening hun studenten.