29 jun ‘Ik geloof niet dat problemen onoplosbaar zijn’

Kunstenares Katinka Simonse, beter bekend als Tinkebell, wil blinde vlekken in onze samenleving aanwijzen. Op dit moment onderzoekt ze de onschuld van vermeende oorlogsmisdadigers en maakt ze een handleiding voor het oplossen van maatschappelijke problemen. Op zondagen gaat ze naar de PopUp-Kerk in Amsterdam. “Ik geloof dat wij als mensen collectief God zijn.”

“Overal waar ze komt ontstaat gelazer.” Het is oktober 2015, presentator Sven Kockelmann kondigt zijn gast aan in het tv-programma Oog in Oog, waarin hij opiniemakers onderwerpt aan een vragenvuur om hun geloofwaardigheid te testen. Katinka Simonse, beter bekend als Tinkebell, zit in de studio, zonder schoenen aan. Roze sokken steken onder haar bloemetjesjurk uit, ze draagt haar kenmerkende roze bril, haar nagels zijn roze gelakt. Een halfuur lang kibbelen ze er op los, de strenge interviewer en de onnavolgbare kunstenares. Kockelmann: “Dus jij gaat mensen leren hoe ze in hun eentje de wereld kunnen redden? Tinkebell: “Ik denk dat je als individu ontzettend machtig kan zijn.”

“Ik vond het superfijn”, zegt Tinkebell een halfjaar later over het interview. In het café van Amsterdams debatcentrum De Balie vertelt ze erover, haar nagels nog net zo roze. “Dit klinkt misschien een beetje arrogant, maar ik voel me niet vaak uitgedaagd in een interview. Ik krijg vaak de obvious questions. Mensen zeiden tegen me: pas op, hij (Sven Kockelmann, EB) is erop uit om je te ontmaskeren. Maar als je geen masker draagt, dan valt er niets te ontmaskeren. Ik dacht alleen maar: Try me.”

Geen masker. Die roze bril, biedt die niet een klein beetje camouflage? “Oh, dit klinkt misschien ongeloofwaardig voor mensen, maar ik heb een bril op sterkte. Ik vind grote brillen mooi, en ik heb last van migraine dus ik kan niet zo goed tegen licht. Dáárom zijn de glazen gekleurd.”

Dat was duidelijk ook zo’n obvious question. En daar heeft Katinka Simonse, 37 jaar, er in haar leven al heel wat van moeten beantwoorden. Ze doet het op een vriendelijke, matter-of-fact-achtige manier. Dit is je vraag? Dit is mijn antwoord. Dit is de situatie? Dan doe ik nu dit. De industrie gaat gruwelijk om met vleeskuikens, maar niemand geeft er iets om? Dan zal ik ze eens publiekelijk door een versnipperaar halen.
Tinkebell praat snel. Ze heeft haast, want de wereld moet gered. Ze pakt “errors in het systeem” aan en bedenkt plannen om die fouten kunstig weg te werken. Haar werk is haar leven en daar is ze 24/7 mee in de weer. Behalve als ze op zondag naar de kerk gaat.

 

Foto: Flickr.com