18 feb ‘Ik heb een beginnetje gemaakt’

Zijn termijn als wethouder van onderwijs in Amsterdam zit er bijna op. Aan het begin daarvan droomde Lodewijk Asscher (PvdA) over een Harvard aan de Amstel. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen moet hij constateren dat het zo ver nog niet is. “Amsterdam staat wereldwijd niet bekend als wetenschapsstad. Dat moet veranderen.”

Het was Lodewijk Asscher die vijf jaar geleden in zijn boekje Nieuw Amsterdam wenste dat Amsterdam een ‘Harvard aan de Amstel’ zou worden. Hij was toen lijsttrekker van de PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een aantal maanden later werd hij wethouder van financiën, economische zaken en onderwijs.

Asscher heeft er inmiddels bijna vier jaar op zitten. In die jaren werden het Amsterdamse university college en de Duisenberg School of Finance opgezet. De Universiteit van Amsterdam (UvA) en het stadsbestuur werkten samen aan het Science Park, een ontmoetingsplek voor wetenschap en bedrijfsleven. En de gemeente, de twee universiteiten en de Hogeschool van Amsterdam hebben zich verenigd in de Amsterdam Academic Alliance om de internationale positie van Amsterdam als kennisstad te versterken. De hoofdstedelijke kennisinstellingen hebben lang niet meer zo intensief met de gemeente samengewerkt als de afgelopen jaren. Asscher heeft een tweejaarlijkse lunch ingesteld met de collegeleden van UvA en VU. Ook wil hij om de zes weken vergaderen met de voorzitters van de beide colleges.

Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart – de 35-jarige Asscher is opnieuw lijsttrekker – komt hij terug op zijn droom. “Nee, natuurlijk wordt Amsterdam geen Harvard. Misschien riep die term daarom irritatie op, maar hij is wel blijven hangen. Ik geloof dat het gezond is om veel ambitie te hebben. Ambitie verandert ons denken over wat we met Amsterdam willen en kunnen. Tenslotte is Amsterdam de wetenschapsstad van Nederland. Nergens anders wonen en werken zo veel wetenschappers en studenten. Maar niemand weet dat. Amsterdam staat wereldwijd niet bekend als de stad waar je heen kunt als je wilt onderzoeken of studeren. Daar moet verandering in komen.”