01 aug ‘Ik moest steeds iets doen om goed genoeg te zijn’

Nog niet eerder zaten zoveel jonge mensen opgebrand thuis. De ‘ver-teveel-ing’ in onze samenleving breekt velen op. Of zorgt een gebrek aan verbinding met een groter zinsverband voor massale uitputting? Predikant Sytze Ypma is er stellig over: “Bidden is goed tegen burn-out.”

Op sommige dagen zat Nienke Thurlings ’s ochtends een uur lang gedesoriënteerd achter haar bureau. Ze hield zich stevig vast aan het randje van de tafel terwijl het in haar hoofd duizelde. Starend naar het to-do-lijstje van die dag kwam er niets uit haar handen. En dat terwijl er zoveel te doen was; als 24-jarige stuurde ze al een team van veertien mensen aan binnen een internationale lobbyorganisatie. Daarna volgden de slapeloze nachten vol angstdromen, aanhoudende griep, en uiteindelijk paniekaanvallen. En toen ze helemaal op was, vertrok ze met een A4’tje vol symptomen naar de huisarts. De diagnose: burn-out.

Maanden van herstel volgden. Ze vertelt erover, thuis op de bank in Nieuwegein, via Skype. Ze is vrolijk, vertelt voluit, maar formuleert secuur. Het leek alsof ze het perfecte leven had, zegt ze. “Ik had een interessante baan, leuke relatie, veel vrienden en lieve ouders. Maar toch was er leegte, die maakte dat ik ja zei tegen dingen waar ik liever nee op zei en steeds meer werk en verplichtingen accepteerde. Ik had het gevoel dat ik steeds iets moest doen om goed genoeg te zijn.”

“Toen ik op de bodem van de put zat wist ik dat ik op zoek moest naar het licht.” Gesprekken met een psycholoog, maar ook yoga, meditatie en veel rust zorgden ervoor dat ze zich realiseerde dat ze “heel veel moest loslaten, om weer op te kunnen bouwen.”

Uit onderzoek van de landelijke arbodienst ArboNed blijkt dat steeds meer jonge mensen thuiszitten door stress en burn-out. In 2014 waren stressklachten de belangrijkste oorzaak voor absentie op het werk. Dit psychisch verzuim komt steeds vaker op jonge leeftijd voor. Honderdduizend jonge werknemers tot 35 jaar moes- ten het afgelopen jaar langdurig stoppen met werken vanwege stressgerelateerde klachten. Dat aantal was nog nooit zo hoog. “Een nieuwe volksziekte,” werd het genoemd in het NOS-journaal, op de dag dat het onderzoek van ArboNed naar buiten kwam. Hoe kan het dat zoveel jonge mensen al opgebrand thuis zitten?