27 jan ‘Ik snap best dat mensen niet blij zijn met een bon’

Editie070 ging een middag op pad met de twee handhavers die misschien wel het meest onbegrepen werk in de stad uitvoeren. Ze vertellen waarom ze handhaver zijn geworden en wat er zo leuk is aan hun werk, maar ook hoe het is om uitgescholden te worden op straat.

‘Dit is ‘m’, zegt Melanie, ‘de auto waar we vanmiddag mee op pad gaan, stap in!’ De middagshift van Rick en Melanie begint bij thuishonk politiebureau Zuiderpark. Het programma voor vanmiddag: aanhangwagens nalopen die te lang op straat geparkeerd staan, op zoek naar zwerfafval en in de Legellostraat in Escamp checken of auto’s de weg niet blokkeren. Ze zijn nog geen tien minuten op pad als die plannen al in de war worden geschopt.

Onderweg naar de Legellostraat wil Melanie een smal straatje inslaan, als er een auto de hoek om komt gesjeesd. Melanie moet flink op de rem. ‘Volgens mij kwam die uit de verkeerde richting’, zegt Rick. Melanie knikt. ‘Ik weet het wel zeker.’ Ze overleggen en besluiten dat de automobiliste een gevaarlijke situatie creëerde. De vrouw heeft inmiddels haar auto geparkeerd en wil net uitstappen als de twee handhavers haar aanspreken. Ze krijgt een bon. Dat valt – op z’n zachtst gezegd – niet in goede aarde. Gedurende het gesprek wordt ze steeds bozer. ‘Ongelooflijk, er wordt hier in de wijk drugs gedeald, dronken mensen zetten de boel op stelten en dan geven jullie hier een boete voor? Wat zijn jullie zielig.’ Melanie en Rick blijven heel rustig.

Foto: Henriëtte Guest