19 mrt ‘Ik voel me diplomaat voor hun zaak’

In iedereen schuilt een activist. Publiciste en kandidaat-lid voor de Eerste Kamer Petra Stienen werkte jarenlang als diplomate in Egypte en Syrië. Op dit moment zet ze zich in voor een jongerencentrum in Limburg.

“Ik ben opgegroeid in de wijk De Donderberg in Roermond. Het voortbestaan van het jongerencentrum DB4all in die wijk staat onder druk, de vraag is of het wel open kan blijven. Sommige mensen in de gemeente zien het als een plek van drugs, criminaliteit en overlast, maar ik zie het als een plek van kans en talent en een thuis voor heel veel jongeren. Maar er is teveel bureaucratie en te weinig oog voor de belangen van de jongeren. Zij hebben het telefoonnummer van de wethouder niet, en geen toegang tot de media. Ik wel, dus vertel ik hun verhaal. Overal, aan wie het maar horen wil. Ik voel me diplomaat voor hun zaak.

“Is dat activisme? Weet je, het grappige is, als het een mensenrechtencentrum in Caïro zou zijn, dat gesloten dreigt te worden, dan zegt iedereen: ‘wat goed zeg, dat je je daarvoor inzet’. Maar ik zie hier dezelfde mechanismen in werking. Er wordt gepraat over burgerparticipatie, over meedoen en meebeslissen. Maar de stem van de macht klinkt nu eenmaal harder dan de stem van deze jongeren, die gewoon niet weten hoe je de macht moet bespelen.

“Je hebt van die activisten, dat zijn echte pioniers. Mensen die hard gillen. Mijn stijl is een tussenruimte vinden waarin we het gesprek blijven voeren. Ik schrijf en publiceer, en probeer zo ook stemmen aan andere mensen te geven. Dat is ook activisme. In het Engels heb je daar een hele mooie term voor: amplifying voices. Ruimte maken, zodat niet een mening de overhand krijgt.

Foto: Peter Wijnands