07 jun ‘Je lijf ervaart wat je verstand niet bevatten kan’

Maar liefst 11 procent van de kerkgangers in Nederland doet aan yoga, blijkt uit het recente rapport ‘God in Nederland’. Wat hebben yoga en de kerk elkaar te bieden? “Ik hoor van kerkgangers dat ze die lijfelijkheid wel eens missen.”

De oude houten vloer in dit grachtenpand in Gouda draagt heel wat geschiedenis met zich mee. In de zeventiende eeuw was dit huis een bakkerij. Daarna afwisselend een kruidenierswinkel, een winkel voor tabak, koffie en thee en een aardewerkmuseum. Martijn Junte rolt net zijn yogamatje uit over de planken waar nog geen vijf jaar geleden museumbezoekers rondstruinden door het Nationaal Farmaceutisch Museum.

Totale ontspanning
Het huis aan de Westhaven stond leeg sinds 2011, nu woont Junte er samen met zijn vrouw en vier kinderen. Toen de remonstrantse predikant deze grote open ruimte met de prachtige houten vloer voor het eerst zag, had hij er in zijn hoofd al een bestemming voor gevonden. Hier zou hij yogalessen gaan geven.

Vanochtend doet Junte er zijn dagelijkse yogaoefeningen. Hij heeft me uitgenodigd mee te doen. Hij begint met wat strekkingen, knoopt al zittend een stoffen band om zijn heupen en voeten en gaat dan langzaam met zijn rug op een kussen liggen, met opgetrokken knieën. Daarna volgt een zittende meditatieoefening. Junte zegt, na een tijdje stilte: “Maak een intentie voor jezelf voor vandaag, voor jezelf of voor anderen.”

Het actieve gedeelte van de les begint. We doen een aantal zonnegroeten, series yogahoudingen – asana’s – in een ritmische ademhaling. “Adem in, armen omhoog, adem uit, zak met je armen naar de grond, adem in, maak je rug recht.” De yogales eindigt, zo wil de gewoonte, in savasana, ‘de lijkhouding’, totale ontspanning.

Junte groeide op in een bevindelijk gereformeerd milieu en studeerde godgeleerdheid in Leiden. Als student ontdekte hij zenmeditatie. “Daar bleek ik te ongedurig voor”, vertelt hij als we na de yogaoefeningen op onze matjes gaan zitten met een kop thee. In de yoga vond hij zowel lichamelijke beweging als spirituele verdieping. Hij werd remonstrants predikant, op dit moment staat hij in Eindhoven, Alphen aan den Rijn en Waddinxveen. Vier jaar geleden besloot hij de opleiding tot yogadocent te volgen. Zo komt het dat hij de ene avond een gesprekskring leidt en de andere avond yogales geeft.

Kerk en yoga, Nederlanders combineren het verrassend vaak. Uit het onderzoek God in Nederland, dat om de tien jaar wordt uitgevoerd, blijkt dat 11 procent van de kerkgangers in Nederland aan yoga doet. In de groep ‘ongebonden spirituelen’ is dat zelfs 36 procent. Sportkoepel NOC NSF schat dat in totaal zo’n 380.000 Nederlanders wel eens op de yogamat staan. Andere schattingen vallen hoger uit, maar aantallen zijn lastig te vatten omdat yoga zoveel varianten kent: van sportieve oefeningen in de sportschool tot aandacht voor chakra’s in de yogastudio en kantooryoga om stress te verminderen.

Foto: De vrouw op de foto komt niet voor in het artikel