06 jun ‘Juist hier komen levensvragen boven’

In het Rotterdamse café Adem Inn ontsnappen twintigers en dertigers aan de hectiek van alledag. Geen wifi, geen luide muziek, maar wel een stilteruimte een alle tijd voor een goed gesprek. “Hier hoef je aan niemand uit te leggen dat je even niets doet.”

Vanaf het Rotterdamse metrostation Oostplein sta je binnen drie tellen voor de deur van Adem Inn. ‘Ssst’, staat er met witte letters op de glazen pui geschreven. Het is een stralende lentedag, iets te warm voor deze tijd van het jaar. T-shirts, rokjes en zonnebrillen spoeden zich door de Hoogstraat die mensen in de richting van Blaak en de Koopgoot blaast. Scooters lawaaien voorbij en in de verte klinkt een ongeduldige fietsbel. Maar wie de drempel van Adem Inn over stapt, neemt ongemerkt een ander tempo aan.

Manon van Driel (35) en Ivana Pilipovic (27) zitten in het voorste gedeelte van het café. De een in een luie stoel, de ander met de benen opgekruld op de bank. Er liggen huiselijke kleedjes op de vloer. Een ventilator blaast koelte de ruimte in. Er staat nauwelijks hoorbaar muziek op. Onbewust zeg ik zacht ‘hallo’ en ga ook op de bank zitten. We raken meteen in gesprek verwikkeld. De gebruikelijke koetjes en kalfjes slaan we over. “Typerend voor deze plek”, zal Pilipovic daar later over zeggen. “Die lokt dat uit.”

Foto: Martine Sprangers Fotografie