18 jan Kan je sterker worden door een burn-out of trauma?

‘Wat me niet doodt, maakt me sterker’, schreef Nietzsche ooit. Kun je dan ook sterker worden door een burn-out of trauma? Ja, zegt de wetenschap van posttraumatische groei, soms kan dat.

Drie jaar na de scheepsramp met de Herald of Free Enterprise was Stephen Joseph hoogst verbaasd toen hij de uitkomsten van zijn vragenlijst voor overlevenden onder ogen kreeg. Hij had bij wijze van experiment een vraag toegevoegd: Is sinds de ramp uw kijk op het leven veranderd, en zo ja, in positieve of in negatieve zin?

Een paar maanden na het kapseizen van de veerboot was Joseph betrokken geraakt bij een onderzoek naar de psychische gesteldheid van de overlevenden. De Britse veerboot vertrok op vrijdag 6 maart 1987 richting Dover, maar sloeg om vlak voor de kust van Zeebrugge. De tragedie was groot: 193 van de 539 opvarenden kwamen om het leven.

Al gauw werd het Institute of Psychiatry ingeschakeld voor hulp aan de overlevenden. Velen kampten met ernstige klachten: herinneringen aan de ramp bleven zich opdringen, ze hadden last van concentratieproblemen, slapeloosheid en spanningen, allemaal symptomen die passen bij het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).