07 nov Kerken met stip verwelkomen ex-gevangenen

‘In groep 8 van de basisschool werd ik voor het eerst opgepakt, voor een inbraak.” Stefan van der Heijden begint te vertellen over zijn leven, thuis aan tafel in ’s Gravenzande. Zijn armen rusten op tafel, onder de mouwen van zijn T-shirt komen tatoeages vandaan. Hij praat op een rustige en ingetogen manier.

Drugs, verslaving, criminaliteit, alles komt voorbij. De meeste verhalen die Van der Heijden vertelt, eindigen in een gevangenis, inrichting of kliniek. Toen hij laatst bij de gemeente een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie nodig had, stonden er 36 verschillende inschrijfadressen bij zijn naam. Terwijl hij nog maar dertig jaar oud is.

Van der Heijden komt uit een groot gezin in Brabant. Thuis was het moeilijk. Zijn moeder was psychiatrisch patiënt, een broer van hem overleed jong. Hij begon al vroeg met blowen. “Van huis uit heb ik nooit geleerd om met emoties om te gaan”, zegt hij. “Drugs en criminaliteit waren voor mij de makkelijkste weg.”

In 2010 werd hij voor het laatst opgepakt. “Ik pleegde een domme overval op een snackbar. Ik zie het nu als een schreeuw om hulp.” Van der Heijden schudt zijn hoofd. Hij kan haarfijn vertellen waar het misging, achteraf. Tegenwoordig gaat het een stuk beter met hem. Hij heeft een gezin, een eigen huis en een baan. Samen met zijn vrouw richtte hij een stichting op, To Reach It,, samen begeleiden ze mensen met een detentieverleden.

De kerk speelde een belangrijke rol bij het opbouwen van zijn nieuwe leven, zegt Van der Heijden. Toen hij nog vastzat kwam hij voor het eerst met het geloof in aanraking. Hij leerde een dominee kennen. Later deed hij in een inrichting een Alphacursus, een kennismakingscursus met het christelijk geloof. “Die cursus werd gegeven door een vrijwilliger, dat trok me wel aan. Die man was daar zonder bijbedoeling, maar hij zei wel dat hij vertrouwen in me had. Hij gaf me een schouderklopje, de eerste die ik in twintig jaar had gehad.”

Foto: De man op de foto komt niet voor in het verhaal