23 mrt Niet meer nagelbijten in groep 8

Zo’n 180.000 achtstegroepers buigen zich binnenkort over hun eindtoets. Welke van de drie wordt het? De druk op de kinderen is alvast minder groot dan in andere jaren.

Wanneer groep 8 de eindtoets gaat maken? ‘Oh, dat weet ik nog niet’, zegt Marjon Griffoen, directeur van basisschool Maranatha in Nieuwkoop. ‘Gewoon op een doordeweekse dag, zonder gedoe.’ Ze moet er zelf ook een beetje om lachen, want ze kan zich de Cito-tijden nog goed herinneren. Een paar dagen lang draaide alles om die ene, allesbepalende toets. Ouders gestrest, kinderen zenuwachtig en de hele school moest op z’n tenen lopen.

Dat is nu wel anders. Allereerst is het tijdstip van toetsen verplaatst. Eerst geeft de juf of meester begin maart een schooladvies, daarna pas wordt de eindtoets afgenomen. Als een soort second opinion welke middelbare school het beste past. Ten tweede heeft Cito concurrentie gekregen, de Maranathaschool kiest bijvoorbeeld voor ‘Route 8’. Die neemt veel minder tijd in beslag dan Cito: twee tot drie uur in plaats van drie dagdelen. En de school bepaalt zelf het moment dat groep 8 ermee aan de slag gaat.
Het is de tweede keer dat basisscholen mochten kiezen uit drie toetsvarianten. De Citotoets, of de Centrale Eindtoets Primair Onderwijs, zoals hij tegenwoordig heet, Route 8 of IEP.

Foto: unsplash (de persoon op de foto komt niet voor in het verhaal)