17 apr Rauwe kost

Het moderne dieet bestaat uit dood, kapotgekookt voedsel, zeggen de rauwariërs. Zelf eten ze liever een energierijk dieet vol vitaminen, mineralen en levende enzymen.

In de Amsterdamse straat Overtoom vind je op het hoekje met de Schoolstraat opeens een winkeltje dat gerust een rariteitenkabinet genoemd kan worden. Op lange houten planken langs de muur zijn tientallen glazen potten uitgestald met pilletjes, poedertjes en andere prulletjes met exotische namen als moringapoeder, reishi, chaga, pansalz en JiaoguLan, het kruid der onsterfelijkheid. Alchemist Garden staat er op de winkelruit.

Dit is het domein van Alec Boswijk, een zachtaardige en rustige man met ingevallen wangen, oprichter en eigenaar van deze winkel mét restaurant, juice bar en informatiecentrum. Op deze grauwe, bewolkte vrijdagochtend lopen er af en toe wat nieuwsgierige klanten binnen. Een enkeling bestelt wat van de menukaart, waarop gerechten staan als avocado en gemarineerde pompoenpitten op kiemen, salade van wortelgroentes en lijnzaadcrackers. Boswijk presenteert de smoothie van het huis met zuurzak (een groene vrucht), appel, limoen en wat groen gebladerte. Een verfrissend drankje met een explosie aan smaken. Elk slokje proeft weer anders: eerst zuur, dan zoet, dan weer hartig.

Alchemist Garden is gespecialiseerd in raw food. ‘Levend voedsel’, zoals Boswijk het noemt, waarmee hij maar wil aangeven dat gekookt en verhit voedsel levenloos is, en energie aan je lichaam onttrekt. ‘Let maar eens op: als je gekookt eten eet, krijg je daarna een enorme dip’, zegt hij. Boswijk probeert zelf ook vooral rauw te eten. Langzaamaan elimineert hij gekookt voedsel uit zijn dieet. Dit jaar was hij voor het eerst een hele week 100 procent rauw. ‘Ik voelde me heerlijk, energiek en scherp ook.’

Boswijk maakt deel uit van een groeiende beweging die het eten van rauw voedsel propageert. Dit dieet bestaat vooral uit groenten en fruit, maar ook uit noten, zaden, kiemen en eventueel granen. Veel rauwariërs zijn daarnaast gek op de zogeheten superfoods, zeer geconcentreerde – vaak exotische – producten die vol nutriënten zitten. Alchemist Garden staat er vol mee. Het idee van het rauwe dieet is onder meer dat koken de enzymen in ons voedsel vernietigt die we nu juist hard nodig hebben voor de vertering van ons voedsel. Ze mogen dan vaak als een stelletje extremisten worden weggezet, maar van rauwariërs kunnen we veel leren als het gaat om gezond eten en het effect van eten op ons lichaam.