06 jan Tussen alle schermpjes door op zoek naar de leesflow

Kinderen laten boeken vaker in de kast staan om hun tablet erbij te pakken. Is dat erg? Niet per se, zeggen onderzoekers. Zolang ze het vermogen behouden om helemaal op te gaan in een tekst.

Het was alsof hij nog een laatste stuiptrekking in het oude boekentijdperk teweeg bracht: leerling-tovenaar Harry Potter. Massaal kreeg auteur J.K. Rowling vanaf 1997 kinderen en volwassenen aan het lezen: wereldwijd werden meer dan 450 miljoen exemplaren uit haar serie verkocht. Na Harry Potter was het onmiskenbaar. Kinderen gingen minder boeken lezen.

Vanaf het moment dat kinderen op school hebben leren lezen, brengen ze steeds minder tijd door met boeken, meldt Stichting Lezen. Hun aandacht verschuift dan richting internet, chatdiensten, sociale media en computerspelletjes. Wetenschappers en onderzoekers buigen zich verwoed over de vraag welke invloed dat heeft op hun geletterdheid. Leren ze nog wel goed lezen? Hoe zit het met hun concentratie? Kunnen ze straks alleen nog maar korte, simpele verhaaltjes lezen?


Foto: flickr.com/beaconradio