24 feb ‘Twijfelen kunnen we allemaal’

Remco Veldhuis nam een jaar vrij van het duo Veldhuis&Kemper en besloot de Bijbel te gaan lezen. Het resultaat: de cabaretvoorstelling Lang verhaal Kort, waar hij volle zalen mee trekt. Wat kan de kerk leren van een cabaretier?

Hoe ontstond het idee om de Bijbel te gaan lezen?
‘Ik vond het noodzakelijk om ‘m een keer gelezen te hebben, als cabaretier die een mening heeft over alles. Dus ik begon met lezen, maar na pagina 8 dacht ik… pfff, dit moet leuker kunnen. Zo is de voorstelling geboren. Ik zou hem in eerste instantie niet zelf spelen, maar dat liep anders. Hoe verder ik in dat boek kwam, hoe meer ik het gelazer tussen mij en mijn vader herkende. Er waren nogal wat parallellen tussen God die worstelt met zijn schepping en mijn vader die worstelde met zijn schepping. Mijn ouders waren gescheiden, ik heb m’n
vader van mijn tiende tot mijn zeventiende niet gezien. Hij pakte de dingen niet altijd goed aan met ons, zijn kinderen. Maar ik neem hem niets kwalijk, want wat hem is overkomen, is niet niks. Mijn vader is vlak voor de Tweede Wereldoorlog uit de kerk gezet samen met zijn moeder en zijn zus. Dat heeft een groot effect op hem gehad, en later dus op mij.’