17 feb Verslaafd aan games, is dat een ziekte?

Gameverslaving komt bij de Wereldgezondheidsorganisatie te boek te staan als ziektebeeld. Dat leidt tot grote verdeeldheid onder wetenschappers.

Iedere week ziet Jan Willem Poot twee jongeren met een gameverslaving binnenkomen. Vaak maken ze op hem een verwilderde indruk. “Sommigen hebben jarenlang geïsoleerd in hun kamer geleefd. We hebben alleen al twee weken nodig om een normaal gesprek met ze te kunnen voeren.” Poot is oprichter en directeur van de specialistische jeugd ggz instelling Yes We Can Clinics, een kliniek voor jongeren met verslavingen en psychische problemen. Hier worden jaarlijks 600 jongeren behandeld, onder wie zo’n 120 met ernstige gameverslaving. Tien weken verblijven ze intern in een kliniek in Hilvarenbeek. Daarna krijgen ze nog tien weken intensieve nazorg.

Tot aan 2013 kwamen in Yes We Can Clinics vooral jongeren binnen met cannabis- en alcoholverslavingen, maar inmiddels is gamen na blowen het grootste probleem geworden, vertelt Poot. De obsessieve gamer karakteriseert hij als teruggetrokken en geïsoleerd. “We zijn continu bezig om die jongeren van onder die steen te laten komen.” In Hilvarenbeek wordt veel gesport. Maar voor jongeren die jarenlang in een versteende houding achter de computer hebben gezeten, is dat lastig. “Motorisch hebben ze zich niet goed ontwikkeld. Je ziet bijvoorbeeld dat ze moeite hebben met rennen.”

De problemen die ontstaan door obsessief gamen worden in Nederland niet serieus genoeg genomen, zegt Poot, terwijl de gevolgen van gamen net zo destructief zijn als die van andere verslavingen. Hij is blij dat gameverslaving binnenkort bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de VN als een erkende stoornis te boek komt te staan. “Dat zorgt voor meer maatschappelijke urgentie.”

Officiële diagnose
Gameverslaving is in de volksmond een vertrouwd begrip geworden. En toch bestaat dit verschijnsel officieel nog niet als ziekte. Naar alle waarschijnlijkheid komt daar vanaf juni verandering in. De WHO zal dan de nieuwste versie publiceren van de ‘internationale classificatie van ziekten’, de zogeheten ICD.