07 jan ‘Waarom gaan we niet zelf de straat op?’

Deze zomer speelde Yassine Abarkane een grote rol in het sussen van de rellen in de Haagse Schilderswijk. Als maatschappelijk werker weet de onbevangen 25-jarige heel wat voor elkaar te krijgen. En hij nodigt Geert Wilders uit om met hem een rondje door de wijk te lopen.

“Even proeven Yassine?” Er zwaait een houten pollepel door de keuken met een schepje fijngesneden groenten en kip. Yassine Abarkane (25) neemt een hap, kauwt even en knikt met zijn mond vol. “Heel lekker.” Kruidige geuren vullen het Stagehuis in de Haagse Schilderswijk. Het is er een komen en gaan. Mannen, vrouwen en kinderen, het lijkt alsof iedereen een taak heeft. In de keuken staat een groepje Marokkaanse vrouwen te koken, in de woonkamer zitten wat vrouwen te praten. Abarkane loopt er rond alsof hij helemaal thuis is. Hij wordt steeds geroepen en aangesproken, beantwoordt wat vragen in een mengelmoes van Arabisch en Nederlands en maakt intussen koffie en thee.

Waren die rellen nodig om deze jongens wat extra steun te geven? Dat begrijp ik niet.

Uiteindelijk loopt hij de trap op, naar een klein lokaaltje met tafels, stoelen, drie computers en een onverklaarbare landkaart van Letland. “Het bijles-lokaal”, zegt Abarkane. Hij gaat zitten, neemt een slok van zijn koffie, en begint te vertellen.

Het begon op het Cruyff Court, even verderop in de straat. Daar maakte hij jaren geleden deel uit van een voetbalteam met een groepje jongens uit de wijk. Op een dag kwam hij erachter dat alleen hijzelf, zijn broer en een vriend van hem naar school gingen. “Joh, waarom gaan jullie niet naar school?”, vroeg hij aan de anderen. “Dus wij ze aanmoedigen. En zodoende gingen er twee van hen terug naar school.”

Abarkane praat in sneltreinvaart, in lange zinnen. Als hij lacht zie je twee gouden tanden verschijnen, zijn haar zit strak in de gel. Hij praat met veel gevoel en begrip over zijn buurtgenoten in de Schilderswijk, zonder belerend te worden. ‘Ik heb hart voor mensen’, zegt hij later in het gesprek. Het is meteen duidelijk waarom buurtgenoten naar hem luisteren en waarom hij deze zomer zo’n grote rol speelde in het sussen van de rellen in de Schilderswijk: het is een ontwapenende jongen.

 

Foto’s Yassine Abarkane bij het artikel in Volzin: Corbino