01 feb Wandelen maakt de mens

Het vermogen om op twee voeten te lopen maakt ons mensen tot wie we zijn, zegt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara. Lopen bevrijdt onze geest, en sterkt ons geheugen.

Ben je net lekker op stoom, sta je weer voor zo’n rood licht. Verkeerslichten voor voetgangers frustreren Shane O’Mara. Het liefst stapt hij meerdere keren per dag in stevig tempo door de straten van Dublin – af en toe een blik werpend op de stappenteller van zijn telefoon. Hij maakt graag wandelingen tussen zijn werkzaamheden aan de universiteit van Dublin door. Als het even kan tikt hij dagelijks 14.000 stappen aan. Maar steeds op toestemming wachten om de straat over te mogen steken? “It’s terrible! En hier in Amsterdam is het minstens zo erg.”

De Ierse hoogleraar experimenteel breinonderzoek is een dag in Nederland voor de promotie van zijn boek ‘Te Voet. Hoe twee benen de mens verder brengen’, een pleidooi voor het belang van lopen en het ontwerpen van beloopbare steden. In zijn boek vertelt hij waarom de mobiele geest ons gezond, communicatief en mentaal sterk maakt.