27 mrt ‘Wanneer komt er een film over ons?’

“Het is alsof deze mensen niet bestaan voor de rest van de samenleving”, zegt de Zwitserse filmmaker Fernand Melgar van The Shelter over daklozen en ongedocumenteerden in Lausanne. Daily Matters was benieuwd naar de ervaring van Nederlandse migranten zonder papieren, en vroeg Abdullah en Mushin mee naar de film.

Hij zegt het maar meteen: zijn favoriete film is Scarface, met Al Pacino in de hoofdrol. Het is een heel ander genre, maar vandaag komt Abdullah toch samen met Mushin naar het filmhuis in Den Haag om The Shelter te bekijken, een documentaire over een daklozenopvang in Lausanne, Zwitserland.

Abdullah is een stevige en vriendelijke Afghaan in een Adidas-jack. Hij doet veel aan boksen, vertelt hij, om de tijd te verdrijven. Mushin komt uit Irak. Net als Abdullah ziet hij er verzorgd uit, zijn haar keurig geknipt en in de gel. Ooit was hij kapper. “Als ik in Nederland zou mogen blijven, zou ik morgen een kapsalon willen openen”, zegt hij.

Allebei kwamen ze zo’n twaalf jaar geleden naar Nederland, op zoek naar veiligheid. Ze zwerven al jaren. Niet dat ze geen slaapplaats hebben, maar ze hoppen van opvangplek naar opvangplek. Ze hebben jaren in asielzoekerscentra gewoond. Mushin zat maanden in de gevangenis omdat hij geen papieren had. Vier maanden lang kampeerden ze allebei in een tentenkamp vlak voor Den Haag Centraal, daarna in een kerk. Momenteel verblijven ze in een tijdelijke opvang van de gemeente aan de Zilverstraat, samen met zo’n vijftien andere asielzoekers zonder papieren. In het pand naast hen is de winteropvang voor daklozen en verslaafden.