18 sep ‘We mogen best een beetje meer van ons vet gaan houden’

Al jaren verdiept LUMC-onderzoeker en internist in opleiding Mariëtte Boon zich in bruin vet: een veelbelovend soort lichaamsvet, dat zorgt voor verbranding van calorieën. Daarnaast schuwt ze het publieke debat niet. Zo strijdt ze tegen het stigma op obesitas en bekritiseert ze de ‘fitmom’-trend.

Mariëtte Boon was net bevallen van haar eerste kind toen ze in de media steeds vaker het fenomeen ‘fitmom’ tegenkwam: moeders die na hun zwangerschap veel trainen en weinig eten om zo snel mogelijk hun strakke figuur terug te krijgen. Waarom streeft iedereen toch naar minieme vetpercentages?, vroeg ze zich af. Ze schreef er een blog over voor de website van het LUMC.In het blog legt ze uit dat vet in ons lichaam geen overbodig extraatje is, we hebben het juist hard nodig. Al is het dan met mate.

“We mogen best een beetje meer van ons vet gaan houden”, zegt Boon. Dit is ook één van de standpunten uit haar boek Vet Belangrijk, dat ze schreef samen met Liesbeth van Rossum (hoogleraar obesitas en internist-endocrinoloog aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam). Er bestaan veel misverstanden over vet, zeggen zij, zoals dat vet een passief opslagorgaan zou zijn. Niets van waar, tonen de twee in dit boek aan. Bovendien zijn er verschillende soorten vet. Zo staat Boon aan de wieg van het onderzoek naar bruin vet, dat juist bijdraagt aan verbranding.

Voor haar onderzoek krijgt Boon deze maand de Gratama Wetenschapsprijs van 25.000 euro. “Mariëtte Boon is met recht één van de meest veelbelovende onderzoekers binnen het LUMC”, zegt hoogleraar endocrinologie Patrick Rensen over de dertigjarige onderzoekster, die ook nog eens in opleiding is om internist te worden.