10 dec ‘Winnen is totaal onbelangrijk’

Jarenlang leefde Lucia Rijker alleen voor de eerstvolgende wedstrijd. De meervoudig wereldkampioene boksen en kickboksen gebruikt nu haar discipline en concentratie in een spiritueel leven als boeddhist.

De avond voor haar laatste wedstrijd kon the most dangerous woman of the earth niet slapen. Ze lag te draaien en te zweten in bed. Steeds weer hoorde ze dat stemmetje in haar hoofd: wat als je morgenavond knock-out gaat voor vijftienduizend mensen? Het was 19 mei 2004. De volgende dag zou ze in de ring staan met Deborah ‘Sunshine’ Fettkether. Die had voor het oog van de camera’s al geroepen dat ze in topvorm was: ‘I’m ready!’

Lucia Rijker was er helemaal niet klaar voor. En dat terwijl ze in haar carrière nog nooit een wedstrijd had verloren. Maar liefst 53 wedstrijden achtereen was ze ongeslagen. Twee maal werd ze wereldkampioen boksen en vier maal wereldkampioen kickboksen. Maar juist nu ze speciaal uit Los Angeles naar Nederland was gekomen voor deze ultieme uitdaging in haar geboorteland, was ze totaal onvoorbereid. Rijker had tijdens een eerdere wedstrijd een buikspier gescheurd en een hersenschudding opgelopen en kon niet trainen. Bovendien had ze net haar manager en trainer ontslagen na onenigheid, dus ze stond er alleen voor. Ze was ook nog eens doodsbang om te verliezen in een uitverkochte Arena.